Wat kan de oorzaak zijn van vermoeide benen?

Vermoeide benen hebben we allemaal weleens. Meestal weet je dan ook wel waar het door komt. Je hebt een hele lange wandeling gemaakt, fanatiek gefietst of de hele dag gestaan. Helemaal als je benen dit niet gewend zijn kan dit in de avond zorgen voor vermoeide benen. Maar wat nou als je eigenlijk niets bijzonders hebt gedaan maar toch vermoeide benen hebt? Of wanneer je iedere dag vermoeide benen hebt? Wat kan dan de oorzaak zijn?

© Pexels.com

Vermoeide benen kunnen vele oorzaken hebben

Naast de bovengenoemde oorzaken zoals lang staan of lang lopen, kunnen vermoeide benen nog heel veel andere oorzaken hebben zoals:

  • Overgewicht
  • Ouderdom
  • Roken
  • Ongezonde leefstijl
  • Weinig bewegen
  • Zwangerschap
  • Aderproblemen

Vermoeide benen door aderproblemen

Vaak ontstaan vermoeide benen door aderproblemen. Het is belangrijk dat de aderen in de benen goed werken. Wanneer de aderen niet goed werken, kunnen er klachten ontstaan als pijn, kramp en vermoeidheid.

Het hart pompt het bloed rond door het lichaam, zelfs tot in het uiterste puntje van je teen. Naast het hart helpt ook de zwaartekracht hier goed aan mee. Dit bloed moet echter ook vanuit de teen weer helemaal terug naar boven. Hier helpt de zwaartekracht niet bepaald aan mee en vraagt dus best wat kracht van het lichaam. Daarom zitten er in het been spierpompen. Door bewegen wordt hiermee het bloed weer omhoog geduwd. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit bloed weer terug kan stromen. Daarom zitten er kleppen in de vaten. Een van de problemen die vermoeide benen kan veroorzaken is het niet goed sluiten van deze kleppen. Wanneer het bloed hierdoor niet goed kan terugstromen, is er sprake van spataderen.

Spataderen

Spataderen kunnen dus de boosdoener zijn bij vermoeide benen. Vaak zijn ze wel zichtbaar maar in veel gevallen is het ook zo dat je wel de klachten ervaart maar je met het blote oog geen spatader ziet. Daarom is het belangrijk om bij klachten als vermoeide benen, pijnlijke benen of kramp in de benen contact opneemt met een expert op het gebied van spataderen. Bij een kliniek als Optimum Clinics hebben ze ontzettend veel ervaring op het gebied van het behandelen van spataderen.

© Pexels.com

Zijn spataderen gevaarlijk?

Ja en nee. In principe is een spatader niet gevaarlijk. Het is alleen wel zo dat een spatader zelden op zichzelf blijft. Een spatader kan namelijk zorgen voor meerdere spataderen en er kan een zogenaamd domino-effect ontstaan wanneer spataderen onbehandeld blijven. Er kan oedeem ontstaan wat zorgt voor een ontstekingsreactie en donkere verkleuring. Dit kan uiteindelijk weer zorgen voor een beenzweer die niet tot slecht geneest. We raden het daarom altijd aan om bij klachten te kijken of er sprake is van spataderen en deze altijd tijdig te laten behandelen.