Praktische tips voor energiebesparing op bedrijventerreinen

Het gaat de slechte kant op met de wereld. Inmiddels is het iedereen wel duidelijk dat er wat moet gebeuren. Het besparen van energie is een belangrijke factor bij het verduurzamen van de wereld. Hierbij helpt de energietransitie op bedrijventerreinen heel erg, waar vaak veel energie wordt verbruikt. Daarom lees je hier een paar tips om energie te besparen op een bedrijventerrein.

© Pexels.com

Zonne-energie

Als bedrijf kun je heel erg verduurzamen op basis van zonne-energie. Vaak hebben bedrijven grote oppervlakten dak, die nog maar weinig benut worden. Op die lege plekken op het dak kun je vrij gemakkelijk zonnepanelen aanleggen. Die kunnen stroom leveren voor uw bedrijf. De hoeveelheid panelen ligt aan de vraag naar energie.

Isolatie

Het klinkt misschien heel simpel, maar isolatie kan heel goed helpen bij het besparen van energie. Als je ervoor zorgt dat jouw bedrijf goed geïsoleerd is, scheelt dat bij het energieverbruik. Met goede isolatie hoef je minder energie te verspillen aan het verwarmen/verkoelen van jouw bedrijf. Dat kan op de grote schaal van een bedrijventerrein veel schelen.

Aardgas

Een heel belangrijk punt rondom duurzaamheid is aardgas. Huishoudens worden al aardgasvrij gemaakt, maar bij bedrijventerreinen gaat het nog niet zo soepel. Dit wordt veroorzaakt door factoren die ervoor zorgen dat het complex is om een bedrijventerrein in één keer aardgasvrij te maken. Toch is het niet onmogelijk en kan het met kleine stapjes gebeuren. Dit kan ervoor zorgen dat bedrijventerreinen veel duurzamer worden. Lees meer over dit onderwerp op de website van Stedeling.

Energiezuinige producten

Hoe minder energie je hoeft te verbruiken, hoe beter. Daarom is het goed om voor energiezuinige apparatuur te zorgen. Denk hierbij aan energiezuinige verlichting, energiezuinige machines en energiezuinige pc’s, computers of beeldschermen. Dit zorgt allemaal voor minder energieverbruik, wat dus ook duurzamer is.

Waterbesparing

Het besparen en hergebruiken van je water is een goede manier om je energieverbruik omlaag te halen. Zo kun je regenwater opvangen, zuiveren en hergebruiken voor de wc’s of bijvoorbeeld koelwater.

Geothermie

Geothermie is een moeilijk woord, en betekent eigenlijk niets meer de warmte (thermos) van de aarde (geo). Deze warmte kun je uit de aardkorst onttrekken, en gebruiken voor het verwarmen van uw bedrijf. Deze methode is een duurzame manier om energie te besparen, en het helpt ook mee op weg naar een duurzamere wereld.

© Pexels.com

Rioolwaterzuiveringen

Als we het dan toch over warmte hebben, kunnen rioolwaterzuiveringen ook helpen bij het verminderen van je energieverbruik. Bij het zuiveren van het water uit het riool komt veel restwarmte vrij, wat opgeslagen kan worden en kan worden gebruikt voor het verwarmen van jouw kantoor, productiehal etc.

Samenwerking

Dit laatste punt klinkt misschien heel cliché, maar het helpt wel degelijk. Ga als bedrijven op het bedrijventerrein met elkaar in gesprek, deel ideeën en praat samen over het verminderen van energieverbruik. Maar sta ook binnen het bedrijf open voor de inbreng van medewerkers. Zo kunnen we met zijn allen de wereld snel een heel stuk verduurzamen.

Kijk voor meer tips op de website van Stedeling.