Wat zijn de voordelen van polycarbonaat?

Polycarbonaat is om verschillende redenen ontzettend populair. Zo kun je het voor vele toepassingen gebruiken. Het veelzijdige materiaal kan gebruikt worden voor de bekleding van dakramen tot dakbedekking en interieurontwerp. Maar de voordelen van polycarbonaat gaan veel verder dan alleen de esthetische aantrekkingskracht. Architecten kunnen het materiaal kiezen vanwege het uiterlijk, maar projectontwikkelaars en doe-het-zelvers kiezen het vanwege een aantal andere voordelen. Wij vertellen er meer over. Lees snel verder!

© Pixabay.com

1. Ontzettend duurzaam

Eén van de grootste voordelen van polycarbonaat is de sterkte van het materiaal in vergelijking met traditioneel glas. Het is 250 keer sterker dan glas en dat verklaart ook wel waarom het de reputatie onverwoestbaar heeft gekregen. Hoewel polycarbonaat niet helemaal onverwoestbaar is, komt het daar wel erg bij in de buurt. Het is bestand tegen enorme hoeveelheden kracht, druk en warmte. En als het breekt, is de kans minimaal dat het materiaal versplintert. Dat is ook de reden waarom gewoon glas gevaarlijker is en waarom polycarbonaat ook vaak gebruikt wordt als veiligheidsbeglazing.

2. Lichtdoorlaatbaarheid

Polycarbonaat biedt lichttransmissie-eigenschappen die vergelijkbaar zijn met glas. Hierdoor heeft het een groot voordeel ten opzichte van glas, omdat het er weliswaar hetzelfde uitziet, maar wel aanzienlijk lichter en duurzamer is! Houd er echter wel rekening mee dat de isolerende waarde van polycarbonaat wat minder hoog is dan glas.

3. Makkelijk te zagen in elke maat

Polycarbonaatplaten worden doorgaans verkocht in massieve of kanaalplaten die verkrijgbaar zijn in standaardmaten en diktes variërend van 2 mm tot 15 mm. Maar gelukkig is er altijd een maatwerkoplossing mogelijk. Het materiaal is namelijk heel gemakkelijk te snijden met gewoon gereedschap en kan bij koude temperatuur zelfs gebogen worden conform de instructies van de fabrikant. Uiteraard heeft de dikte van de plaat hier wel invloed op.

© Pixabay.com

4. ‘Zo licht als een veertje’

Nee, dat is niet echt zo. Maar polycarbonaat is wel lichter dan glas! Dit is ook een reden waarom veel mensen polycarbonaat platen kopen. Het weegt namelijk de helft van het gewicht van glas, waardoor het een betere keuze is voor autoruiten, veiligheidsbeglazing en vele andere toepassing